JIMMY CANIPEL
JIMMY CANIPEL
DESIGN + ART DIRECTION
 

STROLLING ALONG
THE RIVERFRONT OF PARIS

 
PRS_INTRO3.jpg
 

CONTEXT

In a environmental-friendly approach, the Mayor of Paris decided to reduce traffic by creating a walking and relaxing along the Seine, the river of Paris. The embankments were thus transformed into a 10 hectares park, switching tarmac from grass and trees. Parc Rives de Seine turned into an oasis of greenery, where everyone can enjoy long strolls along the park, sport, drinks and pedestrians can walk from Bastille to the Eiffel Tower, crossing the numerous bridges spanning the river.

 
PRS_LOGO.jpg

an open-air space
to CONNECT
PEOPLE AND PLACES

PRS_KAKEMONO3.jpg
 

IDEA

To celebrate the restored connection between Parisians and their banks, we were inspired by the Seine and its bridges'. 21 bridges the Parc Rives de Seine, connecting people physically and metaphorically. The exclusive typography pays tribute to these bridges, which each letter of the alphabet reflecting the shape of a bridge orientation. From A to Z, you will discover Parisians bridges from 'Pont d'IĆ©na' to 'Pont de Sully'.

 

a joyful
and engaging
identity

PRS_KAKEMONO4.jpg
 

mission

We have created the identity of this unique place with a dedicated brand language full of life and motion. From logo to signage, to launch a communication campaign covering more than 2000 billboards in Paris, we had to create a joyful and engaging identity for this new place. The use of bright colours and pictograms echo the diversity of activities now available. The photographic style featuring candid shots of real Parisians illustrates moments of life in Parc Rives de Seine.

 
 

a sustainable project

Following the main idea of Parc Rives de Seine which was to switch from tarmac to grass and trees area for people, we had to find an idea for the signage of it. We created thin metallic sleeves panels reflecting ambient light. The main informations are in 'Seine Stencil', the typography especially designed for Parc Rives de Seine. By cutting the metallic sleeves, it created holes in the panels and we decided to keep the metallic shavings for using it for the signage as well. Finally, this 'less ink' signage proposal, with also a focus on recycling, is completing the idea of this sustainable project for Paris.